VINDERNE AF INSTAGRAM-KONKURRENCEN ER FUNDET!

I forbindelse med Krabbefestivalen på Lemvig Havn afholdte Lemvig-Thyborøn Turistforening en Instagram-konkurrence, hvor man skulle tage festivalens bedste billede, inspireret af krabben.

Her var det muligt både at løbe af med en første og en anden præmie, hvor man bl.a. kunne vinde et gavekort til Bjarnes Fisk og deres landkrabbe øl.

De to vindere kender hinanden temmelig godt, de danner nemlig par. Førstepladsen gik til Dmytro Dmytrenko, som har taget et flot billede af hans hustru, der holder en krabbe. Og andenpladsen gik til Mariia Dmytrenko, som har taget et billede af noget af al den skønne mad, der blev serveret til Krabbefestivalen.

Dmytro og Mariia kommer begge fra Ukraine og har boet i Danmark i 4 år, og i Lemvig i 1 år. For dem har Krabbefestivalen været en kæmpe oplevelse.

”Maden var fantastisk! Vi var til Krabbefestival både fredag og lørdag og havde en nogle hyggelige dage med familien. Jeg kunne godt lide bådene og den danske musik”, siger Mariia.

Til krabbefestivalen var der mange forskellige oplevelser for alle, fremhæver de.

”Der var meget spændende mad. Men jeg synes, at det var dejligt, at det ikke kun handlede om mad, men at der også var mange komplementære aktiviteter”, siger Dmytro.

”Jeg kunne virkelig godt lide Søværnets store fartøjer og havneturene med båd”.

Lemvig Thyborøn Turistforening ønsker de to glade vindere stort tillykke.

8-10.000 besøgte Krabbefestivalen på Lemvig Havn

Krabbefestivalen på Lemvig Havn fredag og lørdag har trukket mange mennesker til byen. 8-10.000 gæster har tilsammen besøgt festivalen, skønner arrangørerne.

”Besøgstallet til Krabbefestivalen overstiger målsætningen, hvilket må betegnes som en succes,” siger borgmester Erik Flyvholm fra Lemvig Kommune.

Gratis smagsprøver, madboder, spændende aktiviteter og krabben i centrum, har været et stort trækplaster. Mange gode kræfter har bidraget til at løfte festivalen, der blev afholdt for første gang i år.

”Jeg vil gerne takke for den store opbakning og det gode samarbejde, ” siger borgmesteren.

Arrangørerne bag er Lemvig Kommune, Nordisk Krabbe Kompagni, Geopark Vestjylland, Lemvig Handel og Bjarnes Fisk, men et hav af øvrige aktører har bidraget med aktiviteter.

Projektleder og turistchef Kristian Hansen oplyser, at man nu vil evaluere på festivalen.

”Selvfølgelig er der nogle ting, som vi kan lære af. Vi havde fantastisk vejr og mange gæster fik en god oplevelse. Det er det vigtigste, ” siger Kristian Hansen.

Planerne for 2018 vil blive drøftet i nærmeste fremtid.

Krabbefestival skal være udstillingsvindue for lokale råvarer

Jeka Fish’s søsterselskab ”Nordisk Krabbe Kompagni” (NKK) er med i og støtter op om Krabbefestivalen på Lemvig Havn den 15. og 16. september. NKK leverer krabber til mange af de retter og smagsprøver, der kan fortæres under festivalen.

- Det er vigtigt at sætte fokus på de mange fine kvalitetsmadvarer, vi byder på her i kommunen. Det bakker vi op om, siger Lasse Kristensen, udviklingschef hos Jeka Fish.

Han håber, festivalen øger kendskabet i og uden for kommunen, til Lemvig-egnens mange lokale råvarer.

- Vi er jo gode til det med mad her i området. Vi har mange fine og specielle råvarer, heriblandt krabber og andre skaldyr. Jeg tror, det er muligt at øge interessen hos folk og inspirere med festivalen, fortsætter han.

Rent filantropi er det ikke for Jeka Fish at bidrage til Krabbefestivalen. Ønsket om at øge interessen for Jeka Fish’ egne fiskeprodukter, er også et vigtigt argument.

- På sigt er det vores håb, at efterspørgslen efter vore produkter, ikke kun krabber, men også de mange andre produkter, øges. Det er klart, at vi også tænker forretningsmæssigt, føjer han til.

Hidtil har det ikke være nødvendigt for firmaet at lave nogen videre markedsføring af dets krabbeprodukter.

De sælger sig selv, har det vist sig. Især på de udenlandske markeder, men også på det danske marked. I udlandet kender man krabberne. I Danmark er det ”nyhedens interesse”, der sælger varen.

Han tror også, den generelt stigende efterspørgsel efter lokale råvarer har øget interessen for krabber og NKK’s krabbeprodukter.

Helt overordnet er det Lasse Kristensens håb, at en begivenhed som Krabbefestivalen styrker Lemvig Kommunes omdømme generelt og over tid bidrager til et billede af Lemvig som en driftig, fremgangsrig og bæredygtig kommune.

Og ja, at være med til at lære danskerne, hvordan man kan spise og tilberede krabber. De smager godt.

Krabben - smagen af fem stjerner

Krabben er en gudespise. I Norge, Sverige og Frankrig er det fine, hvide kød, i krabbens klo og det lysebrune kød, i krabbens hus i meget høj kurs og tit og ofte på menuen. Men ikke i Danmark. Det gør Jeka Fish med søsterselskabet ”Nordisk Krabbe Kompagni” i Lemvig, nu noget ved.

 - Krabben er noget overset på det danske spisebord, og det kan undre, når man tænker på, hvor godt den smager, i hvor mange retter den kan bruges, hvor sunde krabber er, og hvor miljøvenligt fiskeriet er, siger Lasse Kristensen, udviklingschef hos Jeka Fish.

Jeka Fish er gået ind i et tæt samarbejde med norske Hitramat, der er ekspert på krabbefiskeri og krabbemad, og dannet firmaet Nordisk Krabbe Kompagni med hovedsæde i Lemvig. Målet er at øge salget af krabber i Danmark og øge eksporten til lande uden for Norden.

Der er masser af taskekrabber, det er den korrekte betegnelse, i Vesterhavet ikke langt fra kysten.  Råvaren er lige uden for kajen under fiskebådene, så at sige.

Fangst

Krabber fanges i såkaldte tegner, der er ruselignende bure, hvor fiskerne lægger madding i for at lokke krabberne til. Tegnerne tømmes med dages mellemrum - og når vejret tillader fiskerne at gå på havet. I havn sendes krabberne i kasser, levende til Jeka Fish, hvor de aflives med et elektrochok.

Herefter går et værre pillearbejde i gang. Krabberne deles - hanner for sig og hunner for sig. Hanner har større klør. De deles også ind efter kvalitet. Det ser et trænet øje hurtigt.

Derefter sorteres krabbens mange spiselige dele - ja, den skilles bogstaveligt ad. Det hvide kød i klo og ben, den let brune kød i huset og rogn. Det hele kan bruges.

- Krabber og krabbefiskeri er meget miljøvenligt - ja, bæredygtigt. Det er et skånsomt fiskeri, der ikke ødelægger havbunden. Fiskerne bruger meget lidt brændstof, da fiskeriet foregår tæt ved land og båden står stille, når tegnerne røgtes, fortæller Lasse Kristensen.

Produkter

Krabben kan bruges til mange retter. Den mest almindelige er nok kogte krabbeklør, hvor kunden selv piller kødet ud. Det er en meget smagsfuld for- eller hovedret.

Jeka Fish tilbereder krabber på forskellige måder. Krabbeklo kødet kan købes pillet ud og serveres i et fyldt krabbehus. Kødet kan bruges i salater, hvor den fine smag passer godt til grøntsager. Krabbefrikadeller er også på menuen.

Det brune kød smager i sig glimrende, og det kan endda bruges som smagsforstærker, især hvis der koges fiskefond.

Kapacitet

Jeka Fish eller rettere Nordisk Krabbe Kompagni har investeret i en egen fiskebåd for at øge produktionen og vise fiskere, at der er en fremtid i krabbe-projektet. Hidtil har Jeka Fisk kontrakt med en håndfuld fiskere om at levere krabber til fabrikken i Lemvig.  Flere fiskere er på vej.

Siden sommeren 2016, da krabbeprojektet begyndte, er i gennemsnit 10 til 12 tons krabber forarbejdet om ugen i sæsonen, som går fra juli til december. I vinterhalvåret fiskes der konksnegle som fiskerne også leverer til Nordisk Krabbe Kompagni. Jeka Fish har kapacitet til at håndtere over det dobbelte.Kunderne er primært grossister, cateringfirmaer og dagligvarebutikker.

Vestjylland er et skattekammer for mad

Krabbefestivalen den 15. og 16. september viser med tydelighed, at Vestjylland er et sandt skattekammer for mad. Festivalen bliver et udstillingsvindue for de bedste madvarer, Lemvig-egnen byder på.

Under mottoet ”Sæt kloen i den gode smag” bliver det to dage med mad af de bedste stedbundne råvarer fra Lemvig-egnen. Tilberedt af dygtige kokke på havnen i Lemvig – under åben himmel og i telte – helt afhængigt af vejret.

Smagsprøver på krabbeprodukter og kvalitetsfødevarer i lange baner er hvad der møder lokale, gæster og turister.  Lokale virksomheder, restauranter, butikker og Lemvig kommunen står bag.

Ideen til Krabbefestivalen kom frem under en arbejdsgruppes diskussioner om, hvordan Lemvig By og Kommunen kan blive mere kendt og samtidig styrke sit omdømme. Kommunen har siden besluttet, at Krabbefestivalen er en af hovedfortællingerne i arbejdet med gøre egnen mere kendt.

Krabbefestivalen er tænkt som et eldorado for madelskere og en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige. Forslag til retter, råd til madlavning, aktiviteter for børn, unge, modne og ældre - og musikalsk underholdning bydes der på.

- Festivalen sætter fokus på vores enestående råvarer til mad. Lemvig egnen er et spisekammer til fem kokkehuer. Det bliver en madoplevelse i bedste klasse," siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune.

Hjemsted for gode råvarer

Råvarernes stedbundne karakter og betydning for egnens udvikling op gennem historien bliver også fremhævet. Landskabets udformning og geologi er en afgørende faktor, for den mad vi spiser – og hvordan.

- Vestjylland har gennem tiderne været hjemsted for produktion af gode fødevarer tæt tilknyttet landskabet, Limfjorden og Nordsøen. Det sætter vi fokus på, så gæster og beboere i højere grad kommer til at sætte pris på egnens mad. Ja, ”smage på vores egen egn”, så at sige, fortæller Thomas Holst, projektleder for Geopark Vestjylland, der er ved at komme på verdenskortet, anerkendt af UNESCO.

En af Lemvig Havns markante butikker, Bjarnes Fisk, er også gået med i gruppen bag Krabbefestivalen.

- Indsejlingen til – og omgivelser på Lemvig Havn - er noget af det smukkeste, der findes. Vi er overbevist om, at en Krabbefestival vil trække mange mennesker til havnen, og når de først har været her, så vil de helt sikkert vende tilbage igen, siger Karina Steffensen, indehaver af Bjarnes Fisk.

Nordisk Krabbe Kompagni, der er en del af Jeka Fish Group, forarbejder krabber og producerer en række produkter, leverer de mange krabber, der fortæres på festivalen.  

- Vi laver kvalitetsprodukter af taskekrabber hvert år. Krabbefestivalen i Lemvig er med til at servere krabber for danskerne og sætter egnens råvare på landkortet, siger Lasse Kristensen, marketingsansvarlig fra Nordisk Krabbe Kompagni.

Krabbefestivalen viser den bedste mad, der tilberedes i Lemvig Kommune

Bjarnes Fisk har en central rolle under Krabbefestivalen i Lemvig den 15.-16. september. Køkkenet laver mad begge dage og disker op med mange specialiteter. Den usagte overskrift er ”Alt godt fra hav og fjord” - festivalens er jo ”Sæt kloen i den gode smag”.

- Krabbefestivalen er et spændende projekt her i byen - for lokale og turister, derfor er vi med. Det er godt, der sker noget nyt og attraktivt, siger Karina Stefansen, ejer af Bjarnes Fisk.

Hun har svært ved at sige nej, når nogen kommer med et projekt, der sætter fokus og skaber opmærksomhed om Lemvig by, havnen og kommunen.

- Det er vigtigt, at vi løfter i fællesskab. Her er det godt, at kommunen også er med. Hele området er god på kvalitetsmad og råvarer, understreger Karina Stefansen.

Køkkenet flytter ud

Karina og Bjarnes fisk er ”på” under hele festivalen. Køkkenet ”flytter ud” på havnen, så alle kan se, hvordan maden tilberedes, og hvilke ingredienser der indgår. Om det bliver under åben himmel eller i et telt afgør vejret.

- Vi håber på sol og fint vejr. Det er nemmest, og så kommer der også flere gæster, siger hun.

Fredag står der ”krabbepaella” på menuen. Ud over krabbekød indgår andre skalddyr, ris, grøntsager og krydderier. Den eksakte opskrift vil Karine ikke ud med endnu.

- Det kan jo være, vi finder på at blande lidt anderledes ingredienser i den, smiler hun.

Lørdag byder Bjarnes Fisk på en ”krabbetallerken” - krabber i forskellige udgaver og lørdag aften har hun sammen med Naturkøkkenet ansvaret for festmiddagen, hvor en buffet med 14 retter kommer på bordet i Restaurant teltet midt på havnen.

Ved siden af det kulinariske, indvier Bjarnes Fisk en tilbygning, kaldet Østershuset, fredag eftermiddag. Bygningen øger butikkens køkken- og lagerkapacitet.

Krabber, bowling og dans

Lemvig Bowlingcenter disker op med krabbe, rejer og torsk – garneret med bowling, livemusik, hygge og dans, når byens Krabbefestival løber af stablen. – Vi er altid med på noget sjov og spas, når der er aktiviteter i byen, siger Vita Andersen

Der bliver rig mulighed for at smage på krabbekød, når Lemvig den 15. og 16. september inviterer til årets Krabbefestival. Lemvig Bowlingcenter er et af de mange steder, hvor man kan sætte tænderne i den udsøgte spise. Her lokker restauranten nemlig med både frokost og aftensmenu lørdag den 15., hvor krabben er blandt hovedpersonerne.

- Vi har denne dag en særlig frokostmenu i anledning af krabbefestivalen, bestående af blandt andet krabbekløer, marinerede rejer og luksus fiskefrikadeller. Om aftenen har vi en to-retters menu med blandt andet krabbe bisque til forret og dampede torske loins med bacon, bagte blommer og vaniljesyltede rødløg til hovedret, fortæller Vita Andersen, der er medindehaver og ansvarlig for restauranten.

- Blandt andet krabbekløerne og fiskene får vi fra Jeka Fish, fordi vi gerne vil synliggøre vores gode naboskab og vise de gode råvarer, som Jeka Fish byder på, forklarer Vita Andersen.

Frokosten kan man, hvis man har lyst, kombinere med en omgang bowling. Om aftenen er der til gengæld lukket for bowlingen – og tændt for underholdningen: Bandet La Portaband spiller hyggemusik under middagen og spiller efterfølgende op til dans.

- Vi kan godt lide at have livemusik, så det er en af de ting, vi gerne vil gøre flere gange årligt, hvis der er lokal opbakning og vi synes da, det var oplagt at gøre det, når festivalen skaber ekstra meget liv i byen. Vi vil gerne bakke op, og er altid med på noget sjov og spas på havnen. Vi har jo lokalerne og udearealerne til det, siger Vita Andersen, der mener at Krabbefestivalen er et godt arrangement for hele byen.

- Lemvig skulle jo gerne blive endnu mere kendt med festivalen, og samtidig kendt for blandt andet krabber og andre gode madvarer og produkter. Det er godt for hele byen, siger hun.

Der er 150 billetter til aftenspisningen, og Vita Andersen mener, der vil blive rift om dem. Derfor er der tilmelding til arrangementet.

Autentisk og iørefaldende country til Krabbefestival

Oplev Tamra Rosanes, når hun giver koncert til Lemvig Krabbefestival. Mød countrysangerinden uden for Restaurant Luna den 15. september, når hun afslutter årets; Gang i Lemvig.

Tamra Rosanes har siden 70'erne underholdt på den danske countryscene med et repertoire, der byder på klassikere krydret med egne værker. Fredag den 15. september i forbindelse med Krabbefestivalen, spiller hun i Lemvig, uden for Restaurant Luna kl. 17.00.

- Tamra Rosanes er sidste koncert i årets; Gang i Lemvig, som har budt på 10 vidt forskellige koncerter. Så vi glæder os til et brag af en afslutning, siger Handels- og Eventchef, Michael Vendelbo.

Grundet en lang karriere har Tamra Rosanes skabt et indblik i alle countrymusikkens aspekter. Med amerikanske rødder og Nashvilleinspiration er Tamra Rosanes garant for den helt rigtige stemning.

Med stor fokus på amerikansk country- og folkemusik har Tamra Rosanes opnået et indgående kendskab til historierne og traditionerne, der gemmer sig bag den utroligt varierede amerikanske sangskat.

- Tamra Rosanes fortæller, at publikum bliver præsenteret for religiøse sange, sange om krig og kærlighed, mountain-music, railroad-sange, arbejdssange, spiritualitet, blues, protestsangene fra 60'erne og musik fra vore dages tid, fortæller Michael Vendelbo.

Musik, terrassestemning og krabber hos Luna

Restaurant Luna går all in på Krabbefestivalen med live musik med Tamra Rosanes, et særligt Krabbefestival-menukort med fokus på lokale råvarer og udendørs-servering. – Vi bakker selvfølgelig op, når der sker sådan noget i byen, siger indehaver Helle Buch.

Der er fokus på lokale råvarer og i særdeleshed på krabber, når Restaurant Luna slår dørene op til deres eget bidrag til Lemvig Krabbefestival den 15. og 16. september.

- Jamen det er da klart, at vi bakker op, når der sker sådan noget i byen, siger Helle Buch, der ejer restauranten sammen med sin mand Michael.

Derfor har kokken lavet et helt specielt Krabbefestival-menukort, hvor man selvfølgelig kan smage krabbe på forskellige måder, men samtidig også kan stifte bekendtskab med flere andre lokale specialiteter. Blandt andet tang-kaviar og bisonkød.

- Vi synes, at krabbefestivalen er et rigtig og spændende tiltag: Mange byer er kendt for sin egen ting, og jeg synes, det er fint, at Lemvig nu har fundet sin egen niche, som andre ikke har. Krabben er jo oplagt, når byen huser Nordisk Krabbekompagni. På den måde støtter byen op om dem, lige som de giver en masse til byen. Når vi på den måde bakker hinanden op, smitter det af på hele byen, siger Helle Buch og tilføjer:

- Og så smager krabbe jo dejligt! Det er ikke sikkert at mange danskere foretrækker at spise alt i krabben, ligesom finner gør, men det fine hvide krabbekød, det kan de flest lide.

I forbindelse med Krabbefestivalen laver Restaurant Luna lidt terrassestemning udenfor med udendørsservering og bar. Desuden kommer Tamra Rosanes og spiller uden for restauranten og er med til at skabe ekstra stemning. Koncerten er en del af Gang i Danmark-konceptet.

- Så faktisk mangler der kun vejret, for at det bliver helt perfekt. Så vi krydser fingre for lidt sol, smiler Helle Buch.

FESTIVAL MELDER UDSOLGT TIL KRABBEFEST LØRDAG AFTEN

”Alle 200 billetter til krabbefesten lørdag aften er solgt. Dog er der stadig billetter tilbage til fredagens krabbeworkshop med Margrete Moore,” siger festivalchef Kristian Hansen.

Den udsøgte buffet lørdag aften med et overflødighedshorn af lokale fødevarer er voldsom populær. Og billetterne til 350 kroner stykket er altså nu væk.

”Interessen for områdets gode kvalitetsfødevarer er stor – og opbakningen til hele festivalen er i det hele taget imponerende,” lyder det fra Kristian Hansen.

Ud over fredagens krabbeworkshop med Margrete Moore, så har blandt andet Bjarnes FiskPå isværket Lemvig Bowling- & Festcenter og restaurant Restaurant Luna & Cafe krabbemenuer på programmet.

Festivalen skydes i gang fredag morgen med deltagelse af over 300 børn, hvorefter et hav af aktiviteter løber af stablen hele fredag og hele lørdag.

Et krabbeland for de små, et krabbeaction land for de unge og så selvfølgelige et madoplevelsesområde for alle, hvor man kan smage masser af krabber og andre lokale fødevarer.

Tjek hele programmet HER