Krabben - smagen af fem stjerner

Krabben er en gudespise. I Norge, Sverige og Frankrig er det fine, hvide kød, i krabbens klo og det lysebrune kød, i krabbens hus i meget høj kurs og tit og ofte på menuen. Men ikke i Danmark. Det gør Jeka Fish med søsterselskabet ”Nordisk Krabbe Kompagni” i Lemvig, nu noget ved.

 - Krabben er noget overset på det danske spisebord, og det kan undre, når man tænker på, hvor godt den smager, i hvor mange retter den kan bruges, hvor sunde krabber er, og hvor miljøvenligt fiskeriet er, siger Lasse Kristensen, udviklingschef hos Jeka Fish.

Jeka Fish er gået ind i et tæt samarbejde med norske Hitramat, der er ekspert på krabbefiskeri og krabbemad, og dannet firmaet Nordisk Krabbe Kompagni med hovedsæde i Lemvig. Målet er at øge salget af krabber i Danmark og øge eksporten til lande uden for Norden.

Der er masser af taskekrabber, det er den korrekte betegnelse, i Vesterhavet ikke langt fra kysten.  Råvaren er lige uden for kajen under fiskebådene, så at sige.

Fangst

Krabber fanges i såkaldte tegner, der er ruselignende bure, hvor fiskerne lægger madding i for at lokke krabberne til. Tegnerne tømmes med dages mellemrum - og når vejret tillader fiskerne at gå på havet. I havn sendes krabberne i kasser, levende til Jeka Fish, hvor de aflives med et elektrochok.

Herefter går et værre pillearbejde i gang. Krabberne deles - hanner for sig og hunner for sig. Hanner har større klør. De deles også ind efter kvalitet. Det ser et trænet øje hurtigt.

Derefter sorteres krabbens mange spiselige dele - ja, den skilles bogstaveligt ad. Det hvide kød i klo og ben, den let brune kød i huset og rogn. Det hele kan bruges.

- Krabber og krabbefiskeri er meget miljøvenligt - ja, bæredygtigt. Det er et skånsomt fiskeri, der ikke ødelægger havbunden. Fiskerne bruger meget lidt brændstof, da fiskeriet foregår tæt ved land og båden står stille, når tegnerne røgtes, fortæller Lasse Kristensen.

Produkter

Krabben kan bruges til mange retter. Den mest almindelige er nok kogte krabbeklør, hvor kunden selv piller kødet ud. Det er en meget smagsfuld for- eller hovedret.

Jeka Fish tilbereder krabber på forskellige måder. Krabbeklo kødet kan købes pillet ud og serveres i et fyldt krabbehus. Kødet kan bruges i salater, hvor den fine smag passer godt til grøntsager. Krabbefrikadeller er også på menuen.

Det brune kød smager i sig glimrende, og det kan endda bruges som smagsforstærker, især hvis der koges fiskefond.

Kapacitet

Jeka Fish eller rettere Nordisk Krabbe Kompagni har investeret i en egen fiskebåd for at øge produktionen og vise fiskere, at der er en fremtid i krabbe-projektet. Hidtil har Jeka Fisk kontrakt med en håndfuld fiskere om at levere krabber til fabrikken i Lemvig.  Flere fiskere er på vej.

Siden sommeren 2016, da krabbeprojektet begyndte, er i gennemsnit 10 til 12 tons krabber forarbejdet om ugen i sæsonen, som går fra juli til december. I vinterhalvåret fiskes der konksnegle som fiskerne også leverer til Nordisk Krabbe Kompagni. Jeka Fish har kapacitet til at håndtere over det dobbelte.Kunderne er primært grossister, cateringfirmaer og dagligvarebutikker.