Vestjylland er et skattekammer for mad

Krabbefestivalen den 15. og 16. september viser med tydelighed, at Vestjylland er et sandt skattekammer for mad. Festivalen bliver et udstillingsvindue for de bedste madvarer, Lemvig-egnen byder på.

Under mottoet ”Sæt kloen i den gode smag” bliver det to dage med mad af de bedste stedbundne råvarer fra Lemvig-egnen. Tilberedt af dygtige kokke på havnen i Lemvig – under åben himmel og i telte – helt afhængigt af vejret.

Smagsprøver på krabbeprodukter og kvalitetsfødevarer i lange baner er hvad der møder lokale, gæster og turister.  Lokale virksomheder, restauranter, butikker og Lemvig kommunen står bag.

Ideen til Krabbefestivalen kom frem under en arbejdsgruppes diskussioner om, hvordan Lemvig By og Kommunen kan blive mere kendt og samtidig styrke sit omdømme. Kommunen har siden besluttet, at Krabbefestivalen er en af hovedfortællingerne i arbejdet med gøre egnen mere kendt.

Krabbefestivalen er tænkt som et eldorado for madelskere og en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige. Forslag til retter, råd til madlavning, aktiviteter for børn, unge, modne og ældre - og musikalsk underholdning bydes der på.

- Festivalen sætter fokus på vores enestående råvarer til mad. Lemvig egnen er et spisekammer til fem kokkehuer. Det bliver en madoplevelse i bedste klasse," siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune.

Hjemsted for gode råvarer

Råvarernes stedbundne karakter og betydning for egnens udvikling op gennem historien bliver også fremhævet. Landskabets udformning og geologi er en afgørende faktor, for den mad vi spiser – og hvordan.

- Vestjylland har gennem tiderne været hjemsted for produktion af gode fødevarer tæt tilknyttet landskabet, Limfjorden og Nordsøen. Det sætter vi fokus på, så gæster og beboere i højere grad kommer til at sætte pris på egnens mad. Ja, ”smage på vores egen egn”, så at sige, fortæller Thomas Holst, projektleder for Geopark Vestjylland, der er ved at komme på verdenskortet, anerkendt af UNESCO.

En af Lemvig Havns markante butikker, Bjarnes Fisk, er også gået med i gruppen bag Krabbefestivalen.

- Indsejlingen til – og omgivelser på Lemvig Havn - er noget af det smukkeste, der findes. Vi er overbevist om, at en Krabbefestival vil trække mange mennesker til havnen, og når de først har været her, så vil de helt sikkert vende tilbage igen, siger Karina Steffensen, indehaver af Bjarnes Fisk.

Nordisk Krabbe Kompagni, der er en del af Jeka Fish Group, forarbejder krabber og producerer en række produkter, leverer de mange krabber, der fortæres på festivalen.  

- Vi laver kvalitetsprodukter af taskekrabber hvert år. Krabbefestivalen i Lemvig er med til at servere krabber for danskerne og sætter egnens råvare på landkortet, siger Lasse Kristensen, marketingsansvarlig fra Nordisk Krabbe Kompagni.